Nurmikon hoito

Nurmikosta kuin karhun turkki

Nurmikko on vihreän olohuoneen kokolattiamatto. Hyvin suunnitellun nurmikon hoitojärjestelmän avulla matto pysyy aina kauniin pöyheänä ja kulutusta kestävänä.

Unelmanurmikko on vain 2 askeleen päässä

Haluaisitko tiheän, syvänvihreän ja mahdollisimman helppohoitoisen nurmikon? Silloin Neudorffin nurmikonhoitojärjestelmä on sinulle oikea valinta. Hyvin toisiinsa sovitettujen hoitotuotteiden ansiosta saat elinvoimaisen nurmikon, joka kykenee syrjäyttämään sammaleen ja rikkaruohot luonnollisella tavalla aivan omin avuin. Jyrsimistä ei tätä järjestelmää käytettäessä tarvita. Orgaanisen Azet® Bio-Nurmikkolannoitteen sisältämät mikro-organismit muuntavat huopaantuneen nurmikon hyödylliseksi humukseksi ja elvyttävät näin maaperää. Neudorff -nurmikonhoitojärjestelmä aktivoi maaperätoimintaa ja parantaa nurmikon rakennetta. Kastelun tarve kuivana aikana vähenee, ja nurmikkosi pakkasenkestävyys etenkin Suomessa paranee. Näin teidänkin perheenne saa unelmanurmikon!

Elinvoimaisen nurmikon muistilista

  •  Mittaa pH-arvo säännöllisesti vuosittain ja lisää siihen tarvittaessa Azet® Vital-Kalkkia
  •  Levitä heti keväällä Azet® Bio-Nurmikkolannoitetta maan kuohkeuttamiseksi ja kasvien vahvistamiseksi. 
  •  Jos nurmikko on jo pahoin sammaloitunut ja rikkaruohojen peitossa, hävitä keväällä ensin rikkaruohot ja poista sammal.
  •  Lannoita vielä kerran kesä-heinäkuussa, mikäli nurmikko näyttää laikukkaalta tai kellertävältä.
  •  Poista lehdet nurmikolta loka-marraskuussa. Kompostoi ne yksinkertaisesti Radivit® Kompostointiaineella pensaiden alla tai perennapenkeissä.
     

Kalkkia vai ei?

Maaperä ei saa olla liian hapan, jotta kasvit kasvavat hyvin. Sade huuhtoo kalkkia maaperästä, minkä vuoksi maaperä happanee ajan myötä. pH-Testillä tarkastat nopeasti maaperän kunnon. Voit todeta muutaman minuutin sisällä, onko maa liian hapanta ja tarvitseeko se kalkkia vai ei. Kalkitse tarvittaessa Azet® Vital - Kalkilla. Tämä kalsiumkarbonaatti neutralisoi maaperän. Mutta sillä on muitakin ominaisuuksia. Se sisältää Azotobacter-bakteereja, jotka imevät typen ilmasta ja sitovat sen. Tämä kasviravinne on hyvä lisä nurmikollesi parantaen sen kasvua. Vuosittainen minimimäärä Vital Kalkkia on 10 kg/100 m 2 .

Unelmanurmikko on vain 2 askeleen päässä

1. lannoita luonnonmukaisesti

Azet® Bio-Nurmikkolannoite

 • orgaaninen lannoite, luonnollisista raaka-aineista
 • MyccoVital® (Mykorritsa) huolehtii erityisen voimakkaista juurista ja kasveista. Sisältää mykorritsa-sieniä. Sitovat ilmasta typpeä
 • luonnonmukainen pitkäaikaisvaikutus, tehoaa heti

 

 2. Kalkitse tarvittaessa

Azet® VitalKalkki

  • kalsiumkarbonaatti (88 %) sekä magnesiumia ja rautaa
  • sisältää eläviä maaperän atsoto-mikrobeja 
  • edistää juurien muodostusta ja kasvien elinvoimaista kasvua

Sammalelta pääsy kielletty

Kaunokainen, apila ja sammal: kaikki viehättäviä kasveja – mutta nurmikossa niitä saisi olla vain vähän. Tällä tavoin ei-toivottuja lehtiä ja ruusukkeita ei pääse pesiytymään ruohonkorsien väliin

Tämä saa sammalen äksyilemään

Mitä huonompia olosuhteet ruohokasveille ovat, sitä paremmat mahdollisuudet tämä tarjoaa muille kasveille, ennen kaikkea sammalelle. Mitä nurmikolla tällaisilla huonoilla olosuhteilla tarkoitetaan? Esimerkiksi tiivistynyttä, humusköyhää maata, joka vaikeuttaa ravinteiden saantia ja päästää läpi liian vähän valoa ja ilmaa. Sen sijaan että aina vain keskityttäisiin kitkemään oireita, kuten sammalta, on mielekkäämpää poistaa ongelman syyt ja esimerkiksi aktivoida maaperäeliöstöä. Tämä kuohkeuttaa maata.
Maaperää elvyttäviä mikro-organismeja sisältävä Azet® Bio-Nurmikkolannoite vahvistaa juuristoa ja takaa tiheän kasvuston. Kahdesti vuodessa käytettynä se vähentää nopeasti rikkaruohojen määrää. Samalla se vahvistaa ruohokasveja. Lannoitteen sisältämät Mykorritsa-sienet (MyccoVital®) näet tunkeutuvat ruohonjuuriin ja toimittavat kasveille jatkuvasti vettä ja ravinteita maaperästä. 

Hapan maa on hyväksi vain sammalelle!

Yksi syy nurmikoiden sammaloitumiseen on maan liiallinen happamuus. pH-Testillä voit lyhyessä ajassa selvittää, kärsiikö nurmikkosi happamuudesta ja pitääkö sitä kalkita. Tarvittaessa maan voi neutraloida Azet® Vital-Kalkilla. Ja vielä: ”kaupanpäällisinä” tulevat atsotobakteerit sitovat ilmasta typpeä ja antavat tämän tärkeän ravintoaineen ruohokasvien käyttöön.

Sammalen poistaminen

Mikäli sammalta on levinnyt laajemmalle alueelle, on parasta poistaa sammal ja kylvää käsitellyille alueille uutta nurmikkoa. Finalsan® Sammaltuho*, jonka tehoaineena on luonnon pelargonihappo, muuttaa mättäät ruskeiksi jo muutaman tunnin kuluttua. Haravoi kuollut sammal pois, kuohkeuta maata ja kohenna paljaita paikkoja. On tärkeää jättää nämä uudelleenkylvetyt kohdat ruohoa leikattaessa aluksi (noin neljäksi viikoksi) leikkaamatta. 

Nurmikko varjoisiin paikkoihin?

Jos haluaa perustaa nurmikon varjoisiin paikkoihin, ei pidä ihmetellä, että sammal ennemmin tai myöhemmin saa yliotteen. Mutta käsi sydämelle: eivätkö sametinpehmeät ikivihreät mättäät ole viehättävä ratkaisu? Puutarhan varjoisten sopukoiden maanpeitekasveja ovat pikkutalvio ja rönsyansikka.

Nurmikonhoito järjestelmä