Orgaaninen lannoitus - myös kasvit rakastavat täysravintoa

Mitä kannattaa lannoittaa milloinkin?

Oikean lannoitteen valinnan lisäksi on tärkeää huomioida lannoitusajankohta ja toistumistiheys. Eri kasvit tarvitsevat eri määrän ravinteita:

 • Esimerkiksi yrtit ja salaatit tarvitsevat vähemmän ravintoaineita. 
 • Vihannespensaat, hedelmäpuut ja kukkakasvit tarvitsevat sitä vastoin runsaasti lannoitteita eikä niille useimmiten riitä vain yksi lannoitustoimenpide.

Lannoitepakkauksissa on annettu asianmukaiset tiedot. Suosittelemme noudattamaan näitä ohjeita. Syy: tasapainoisesti ravitut kasvit sairastuvat harvoin!

KasvityyppiAjankohtaLannoite
Kaikki puutarhakasvitHelmikuusta huhtikuuhunTarvittaessa kalkkikäsittely
Azet® VitalKalkilla
Bambut, koristeruohotHuhtikuuRuusulannoite
PuksipuutTouko- ja elokuu Puutarhalannoite
MansikkaHuhtikuu ja heinä-/elokuuTomaatti- ja Marjalannoite
VihanneksetKeväällä; enemmän ravinteita tarvitsevat kasvit, kuten kaalit, tomaatit, kurpitsat ja kurkut mahdollisesti myös kerran heinäkuun aikanaPuutarhalannoite, Tomaatti- ja Marjalannoite
HavupuutHuhti-kesäkuussaPuutarhalannoite
Hortensiat, kameliat, ihmeköynnöksetMaalis-/huhtikuu ja heinäkuuAzet® Hortensialannoite
YrtitHuhti-kesäkuussaPuutarhalannoite
Lehtipuut ja pensaskasvitHuhti-kesäkuussaPuutarhalannoite
Hedelmäpuut, marjapensaatHuhti-kesäkuussa ja elokuuTomaatti- ja Marjalannoite
NurmikkoHuhtikuu, kesäkuu ja elo-/syyskuuAzet® Bio-Nurmikkolannoite ja Nurmikkolannoite SPEZIAL 5+1
Alppiruusut, kellokanervat, atsaleatHuhti-toukokuussa ja heinä-elokuussaRhododendronlannoite
RuusutMaaliskuu ja heinäkuuRuusulannoite
Perennat, kesäkukatHuhti-toukokuussa sekä uudelleen kesälläRuusulannoite
Koristepensaat, muut pensaatHuhti-kesäkuussaPuutarhalannoite
HuonekasvitSäännöllisesti maalis- ja lokakuun välilläKukka- ja Viherkasvilannoite tai Lannoitepuikot kukkiville kasveille/Lannoitepuikot viherkasveille

Lisävinkki

Levitä lannoitetta pakkauksessa olevien ohjeiden mukaan kasvien ympärille. Kastele tai haravoi lannoitetta kevyesti niin, että maaperän organismit sekoittuvat siihen välittömästi.

Miksi on olemassa erilaisia lannoitteita?

Sisäpiirin vinkki:

Koska on olemassa erilaisia kasveja, kuten ruusuja sekä tomaatteja, joilla on täysin erilaiset tarpeet. Erikoislannoitteet on sovitettu näihin vaatimuksiin. Tomaattilannoitteissa on esimerkiksi enemmän kaliumia, joka edistää hedelmien kypsymistä, ja ruusulannoitteissa on enemmän fosforia – joka tuottaa kauniita kukkia.

Ilman ravinteita ei voi onnistua

Kaikki elävä kärsii aliravitsemuksesta, heikkenee ja sairastuu ilman oikeita ravinteita. Tämä koskee myös kasveja! Vaikka ravintoainetarpeet vaihtelevat, on olemassa tiettyjä oleellisia
ainesosia. Näihin kuuluvat hiilidioksidi (CO2) ja vesi – ensimmäistä on saatavilla ilmasta lähes rajattomasti ja toista saadaan enemmän tai vähemmän säännöllisesti kastelun tai sateen myötä. Mutta nämä eivät vielä tee alppiruusuista, ruusuista ja muista kasveista suuria ja vahvoja. Tähän tarvitaan myös ravinteita (ennen kaikkea typpeä, fosforia ja kaliumia = NPK) sekä hivenaineita. Parhaassa tapauksessa näitä on aina maaperässä juuri oikeina pitoisuuksina, josta ne voidaan ottaa käyttöön juurien kautta. Tämän tilan säilyttämiseksi käytetään lannoitteita.

Orgaaninen lannoitus

Kaupallisia lannoitteita on saatavilla kahdessa muodossa: kiinteänä ja nestemäisenä. Kiinteitä lannoitteita levitetään maan pinnalle tai työstetään kevyesti maaperään. Nestemäisiä lannoitteita lisätään kasteluveteen. Muoto ei kuitenkaan ole niin tärkeä asia kuin lannoitteen alkuperä. Tällä tarkoitetaan siis sitä, onko lannoite mineraalipohjainen vai orgaaninen? Neudorffilla me luotamme orgaanisiin valmisteisiin, jotka koostuvat kasvi- ja/tai eläinperäisistä raaka-aineista ja jotka pysyvät osana luonnon kiertokulkua. Ne tarjoavat kasvien tarvitsemat ravintoaineet tasaisesti ja aina silloin, kun niitä tarvitaan.

Klassisia orgaanisia lannoitteita ovat sarvilastut ja lanta (ennen kaikkea lehmän- ja hevosenlanta). Voit valmistaa itse helposti kompostilannoitetta tai nestemäistä lannoitetta nokkosista. Näiden lannoitteiden vaikutus alkaa viiveellä, sillä mikro-organismien täytyy hajottaa ne ensin. Ne antavat kuitenkin jotain takaisin kasvien lisäksi myös maaperään: syntyy hedelmällinen humus, joka sisältää runsaasti mikro-organismeja. Neudorffin lannoitteet vaikuttavat koostumuksensa ansiosta nopeasti ja pitkävaikutteisesti, ja ne myös elävöittävät maaperää. Tuloksena on loistavia kukkia ja aromaattisia hedelmiä! Neudorffin kiinteät lannoitteet vahvistavat kasveja luonnollisilla mykorritsasienillä, jotka ottavat vettä ja ravinteita syvältä maaperästä ja ohjaavat ne suoraan kasveille. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä kasvit kestävät kuivien kausien vedenpuutetta paljon paremmin. Toisin kuin mineraalityppi, joka huuhtoutuu helposti pohjaveteen, orgaaniset lannoitteet eivät aiheuta tätä ongelmaa. Puutarhan maaperän säännöllinen analysointi on silti suositeltavaa.

Luonnollisista raaka-aineista valmistetut lannoitteet tarjoavat monia etuja:

 • Saat luomuhedelmiä ja -vihanneksia suoraan omasta puutarhastasi. 
 • Ne vaikuttavat pitkäaikaisesti, luonnollisesti ja välittömästi. 
 • Ne jakavat ravinteet tarpeen mukaan ja tasaisesti. 
 • Ne tarjoavat ravinteita maaperän organismeille ja kasveille. 
 • Ne sisältävät pääravinteiden lisäksi myös vitamiineja ja hivenaineita eli tarjoavat kasveille eräänlaisen ”täysaterian”. 
 • Ne voidaan levittää suoraan kylvön ja istutuksen yhteydessä. 
 • Kasvit sietävät niitä erittäin hyvin, eli asianmukaisesti käytettynä ei ole olemassa ”palovammojen” riskiä. 
 • Ne edesauttavat terveen, kuohkean maaperän muodostamista.
 • Lemmikkieläimet voi päästää lannoitetuille alueille heti lannoituksen jälkeen.

Miksi Neudorffin kiinteissä lannoitteissa on mikro-organismeja?

Maaperän bakteerit (Bacillus-suku)

 • vapauttavat lannoitteen ravinteita
 • sitovat orgaanisia aineita

Mykorritsasienet (Rhizophagus sp. tai Hymenoscyphus sp.)

 • vahvat kasvit sekä juuret
 • parantavat kasvin veden ja ravinteiden ottoa