Kohopenkin istutussuunnitelma

Kyllä, kohopenkki on hieno asia. Jos käytät sitä taitavasti, saat runsaan sadon. Tässä annamme vinkkejä siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon istutuksessa. Muuten: jos sinulla ei ole vielä kohopenkkiä, voit katsoa projektista "Kohopenkin rakentaminen" miten se tehdään ja mitä on otettava huomioon penkkiä täytettäessä.

Esimerkki: Kevään istutussuunnitelma

Kylvö- ja istutusajat keväällä

Kylvön ja istutuksen ajat ovat ohjeellisia. Päivämääriä voidaan siirtää säästä ja lajikkeesta riippuen. Muista tarkistaa tiedot siemenpusseista tai etiketeistä, jos ostat taimia. Jos sinulla on vähän tilaa kasvattaa tai jos sinulla ei ole aikaa, osta erikoisliikkeestä taimia, ​​esim. kyssäkaali, fenkoli, purjo. Varmista, että kasvit ovat vahvoja ja terveitä.

VihanneslajiKylvöaikaIstutusaika
PorkkanaMaaliskuussa 
SipuliMaaliskuussaSipulit toukokuussa
RetiisiMaaliskuussa 
LehtisalaattiMaaliskuussa 
KyssäkaaliSisällä helmikuussaTaimet huhtikuussa
PalsternakkaMaaliskuussa 
VarhaispunajuuriMaaliskuussa 
VillirucolaHuhtikuussa 
PunajuuriHuhtikuussa 
HerneHuhtikuussa 

 

Esimerkki: Kesän istutussuunnitelma

Kylvö- ja istutusajat kesällä

Myös tässä kylvön ja istutuksen ajat ovat ohjeellisia. Päivämääriä voidaan siirtää säästä ja lajikkeesta riippuen. Muista tarkistaa tiedot siemenpusseista tai etiketeistä, jos ostat taimia. Jos sinulla on vähän tilaa kasvattaa tai jos sinulla ei ole aikaa, osta erikoisliikkeestä taimia, ​​esim. tomaatti, paprika, fenkoli, purjo. Varmista, että kasvit ovat vahvoja, vahingoittumattomia ja terveitä.

VihanneslajiKylvöaikaIstutusaika
KöynnöskrassiRuukuissa maaliskuussa, penkeissä huhtikuun puolivälissäToukokuun alusta
VuonankaaliHeinäkuun puolivälissä 
Tomaatti Toukokuun puolivälissä
Vihreät pavutToukokuun puolivälissä 
Paprika Toukokuun puolivälissä
Fenkoli Heinäkuussa

 

Kylvä ja istuta oikein

Kyseessä ovat siemenet ja kasvit. Nyt se voi alkaa! Jos noudatat esimerkkejämme, sinun tarvitsee vain jakaa kohopenkki vastaavasti. Olemme valinneet tässä poikittaisrivimuodon, joten kohopenkkiin mahtuu enemmän erilaisia ​​vihanneksia. Voit tietysti tehdä myös pitkittäisiä rivejä, jos haluat korjata enemmän satoa. Voit piirtää rivejä joko sormella tai tikulla. Kasvien välien määrittämiseen soveltuu erityinen kasvikeppi tai pieni istutuslasta. Jos suorat rivit ovat sinulle tärkeitä, käytä istutuslankaa tai tikkua, jolla piirrät rivit.

Aseta siemenet niin syvälle maahan kuin siemenpussissa ohjeistetaan. Jos et halua luottaa silmämääräiseen mittaukseen, voit mitata viivaimella tai taittomitalla. Istuta siemenet kädestäsi tai pussista maaperään sopivan etäisyyden päähän toisistaan. Paina siemeniä hieman alas, esim. pienellä puun palalla. Peitä ne sitten mullalla syvyyteen, joka on ilmoitettu pussissa. Tiivistä vielä sen jälkeen. Kun kaikki on kylvetty, kastele siemenet hyvin. Aseta suutin kastelukannuun niin, että vesi osuu maahan mahdollisimman hellävaraisesti. Siemenet eivät saa valua pois! On erittäin tärkeää, että siemenet eivät kuivu seuraavien viikkojen aikana! Pidä siis kylvös aina kohtalaisen kosteana.

Voitko antaa niiden vain kasvaa?

Osa vihanneksista, jotka kylvetään suorakylvönä ja joiden siemenet ovat niin pieniä, ettei niitä voida istuttaa yksitellen, ovat liian tiheässä itämisen jälkeen, ts. kasvirivit täytyy harventaa. Tämä mahdollistaa yksittäisten kasvien kehittymisen paremmin. Sinun tulisi tehdä tämä erityisesti juurikasvien, kuten porkkanan, palsternakan ja punajuuren kanssa.


On erittäin helppoa kylvää vihannesten siemeniä siemennauhojen avulla. Niissä siemenet on jo liimattu oikealle etäisyydelle toisistaan paperikankaaseen, joka myöhemmin liukenee pois.

Sama pätee taimille

Jos haluat istuttaa taimia, kaiva istutusreikä, aseta kasvi varovasti siihen ja paina multa tiukasti takaisin paikoilleen. Jotkut kasvit eivät pidä siitä, että ne on istutettu maahan lehtiin saakka, esim. salaatti tai kyssäkaali. Useimmiten etiketissä on piirustus, joka osoittaa istutustavan. Ota istutuksessa huomioon etiketin tiedot kunkin kasvin ja rivien väleistä.

Kastele taimia mieluummin ilman kastelukannun suutinta. Vesisuihkun on parempi tulla suoraan juurille. Kastele myös suurempia vihanneksia aina vain juurialueelle, jotta lehdet pysyvät kuivina. Tämä estää sienitauteja. 

Ja nyt: anna niiden kasvaa!