Etanoiden ja kotiloiden torjunta

Näin tunnistat etanahyökkäyksen

Meidän puutarhoissamme esiintyy pääasiassa espanjansiruetanoita, jotka syövät nuoria vihanneksia, mansikoita ja koristekasveja. Etanat ovat tavallisesti ruosteenruskeita, mutta joskus niiden väri saattaa olla tätä tummempi tai vaaleampi.

Etanat ovat aktiivisia pääsääntöisesti yöaikaan

Päivisin ne ovat usein piiloutuneita maaonkaloihin, kasvien alle, katekerroksiin tai maassa olevien peitteiden alle. Päiväsaikaan ne poistuvat piilostaan vain kostealla säällä. Leutoina, kosteina päivinä etanat saattavat olla liikkeellä ravintoa etsimässä jane saattavat nakerrella tulppaaninversoja jo helmikuussa. Aikuiset etanat talvehtivat maaonkaloissa yhdessä syksyllä laskettujen munien kanssa.

 

Etanat ovat kaksineuvoisia, eli niillä on sekä naaraiden että koiraiden sukuelimet. Ne voivat näin myös pariutua keskenään kuinka tahansa. Etanat laskevat munansa kesäkuun lopussa, elokuussa ja syyskuussa useammassa vaiheessa maaonkaloihin tai muihin suojaisiin paikkoihin. Munat kehittyvät parhaiten 10 °C:een ja 20 °C:een välisessä lämpötilassa kuukauden sisällä. Yksi etana pystyy laskemaan noin 400 munaa. Nuoret etanat kuoriutuvat munien laskuajankohdasta riippuen vielä samana vuonna tai seuraavan vuoden keväällä.

 

Viinimäkikotilot eivät vahingoita kasveja. Ne saavat ravintonsa kuolleista kasvin osista. 
Myös pienet kotilot ovat vain vähäinen vaara, koska vaikka ne järsivät kasveja, ne eivät kuitenkaan syö niitä kokonaan.

 

Niin ikään puutarhoissamme elävään valepeltoetanaan helposti sekoitettava laji on pantterietana. Se kuuluu etanoihin ja saa ravintonsa sienistä, kuolleista kasvien osista sekä toisten etanoiden raadoista ja munista.

Mitä etanat mieluiten syövät?

Espanjan siruetana syö kaikkia kasveja. Mieluiten se syö nuoria versoja, kuten juuri kylvettyjä vihanneksia. Jos nämä etanat voivat syödä häiritsemättä, esimerkiksi koko rivistö lehtisalaatteja saattaa hävitä yhdessä yössä. Etanat pitävät kuitenkin myös koristekasveista ja maan lähellä kasvavista hedelmistä, kuten mansikoista. Silloin tällöin ne syövät lisäksi raatoja, myös muiden etanoiden raatoja. Etanahyökkäykset näkyvät maanpäällisissä kasvinosissa olevista rei’istä ja pureskelluista reunoista. Istutuksiin ja suurempien lehtien pinnoille etanat jättävät eteenpäin liikkuessaan anturajalastaan limajäljet.

Etanahyökkäysten ennaltaehkäisy

Etanakannan pitämiseksi kurissa puutarhassa on useita mahdollisuuksia:

 • Älä kuoki maata syksyllä vaan käytä vain varovaisesti puutarhaharaa. Tämä on hellävaraisempi vaihtoehto maaperän organismeille, eivätkä etanat näin löydä piilopaikkoja munilleen.
 • Hävitä etanoiden piilopaikat möyhentämällä maata ajoittain.
 • Aitaa erityisen herkät istutukset erityisellä etana-aidalla.
 • Laita alueen päälle kuiva ja mahdollisimman ohut lehtikate, niin että maa on juuri ja juuri peitossa. 
 • Kastele kasvit vain aamuisin, älä iltaisin.
 • Avusta etanoiden luonnollisia vihollisia: siilejä, lintuja, kiiltomadon toukkia, konnia, päästäisiä ym. Puutarhalle hyödyllisten eläinten ylläpidosta voit lukea tästä
 • Valitse istutettavaksi kasveja, joista etanat eivät pidä: akileijoja, vuorenkilpiä, ukonhattuja, maksaruohoja, poimulehtiä, kelloja, rohtoimiköitä, köynnöskrasseja, begonioita, saniaisia jne.
 • Olutloukut houkuttelevat myös etanoita 
 • Älä käytä paksua ja karkeaa katemateriaalia, kuten kaarnakatetta, jonka alle etanat mielellään piiloutuvat
 • Haketa kasvittomat puutarha-alueet tuhotaksesi etanoiden munien laskemiseen sopivat onkalot
 • Etsi muut munien säilytyspaikat (kukkaruukkujen tai sadevesiastioiden ja irtokivien alla) ja poista munat

 

Näin voit toimia etanoita vastaan

Oletko jo havainnut etanoita puutarhassasi? Jos haluat mieluiten syödä salaattisi itse, ryhdy toimiin. Ferramol®+ Etanasyötillä ratkaiset ongelman nopeasti, tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti:

 • torjuu etanahyökkäykset kaikkien vihannes-, hedelmä- ja koristekasvilajien kohdalla
 • ei ole myrkyllinen kotieläimille, siileille, kastemadoille, mehiläisille eikä muille hyödyllisille eläimille
 • ei näkyviä etananraatoja, etanat eivät kuivu

 

Levitä – valmis!

Ferramol®+ Etanasyötti levitetään käsiteltävään paikkaan. Tällöin on tärkeää levittää rakeet laajalle alueelle eikä ympyränmuotoisesti yksittäisten kasvien ympärille. Etanasyötti kestää erittäin hyvin sadetta. Ferramol®+ Etanasyötin vaikuttavaa ainetta rauta(III)fosfaattia esiintyy myös luonnossa. Aine vaikuttaa etanoiden ruoansulatuskanavaan. Etanat lopettavat syömisen ja ryömivät maassa oleviin piilopaikkoihinsa ja kuolevat sinne. 

 

Ei vaarallista mehiläisille

Ferramol®+ Etanasyötti ei vahingoita siilejä, kastematoja eikä muita hyödyllisiä eläimiä. Ferramol®+® Etanasyötti ei ole vaarallinen mehiläisille! Lemmikkieläimet voi päästää puutarhaan välittömästi aineen levittämisen jälkeen. Jäljellä olevat rakeet hajoavat ja maatuvat ajan kuluessa. Rauta ja fosfaatti imeytyvät maahan vahingoittamatta kasveja.

Etanat pystyvät kiipeämään

Onko puutarhassasi viljelylaatikoita tai ruukuissa olevia kesäkukkia? Tämä ei ole etanoille ongelma! Ne ryömivät seiniä pitkin ylöspäin ja syövät kasveja. 

Tarkasta siksi myös säännöllisesti viljelylaatikoissa olevat kasvit, ruukut ja muut laatikot; myös näissä kohteissa voit käyttää Ferramol®+ Etanasyöttiä. 

 

Etanahyökkäyksiä vastaan