Hyönteisystävällinen puutarha

Näin helposti lisäät lajien monimuotoisuutta puutarhassasi

Valmistele puutarhasi piilopaikkaa, ruokaa tai yksinkertaisesti elintilaa etsiville luonnonvaraisille eläimille. Ei tarvita paljon, että siilit, leppäkertut ja muut viihtyvät luonasi. Pysyvien olinpaikkojen, kuten lepakkomajojen tai hyönteishotellien lisäksi on myös monta muuta tapaa auttaa hyödyllisten eläinten elämää puutarhassa. Näytämme sinulle, kuinka se onnistuu.

Linnuista huolehtiminen

Luonnonmukaisesti sommiteltu puutarha on paras menetelmä suojella lintuja. Tämmöisestä puutarhasta linnut löytävät usein niin paljon ravintoa, että leudoissa talviolosuhteissa ei välttämättä tarvita lisäruokintaa. Lisäksi voit auttaa lintuja näin:

  • leikkaa perennat vasta keväällä, jolloin linnut voivat hyödyntää siemenistä saatavan luonnollisen ravinnon.
  • Käytä ainoastaan ympäristöystävällisiä kasvinsuojeluaineita.
  • Huolehdi pesimismahdollisuuksista luonnonmukaisella puustolla.
  • Jätä vanhat, lahot puut mahdollisuuksien mukaan puutarhaan. Ne tarjoavat pesintä- ja ravintomahdollisuuksia. - Tarjoa linnuille kylpy- ja juomamahdollisuus.
  • Ripusta linnunpönttöjä ja huolehdi, että kissat eivät pääse niihin.

Linnunpöntön puhdistaminen

Linnunpöntöt pitää poistaa ja puhdistaa viimeistään lokakuussa. Linnunpöntön perusteellisella puhdistuksella poistat loiset ja muut syöpäläiset, jotka muutoin voivat aiheuttaa ongelmia seuraavan vuoden pesinnän aikana. Ripusta puhdistettu linnunpönttö puhdistuksen jälkeen takaisin. Muutamat eläimet, kuten esimerkiksi unikeko, käyttävät linnunpönttöjä mielellään talviunien nukkumiseen. Syksyllä on aika ripustaa uudet linnunpöntöt tai rakentaa ne itse. Ota myös huomioon suoja saalistavia kissoja vastaan. Puun ympärille voidaan myös ostaa ”piikkirengas”, joka tekee saalistajien puuhun kiipeämisestä mahdotonta.

Eläimet tarvitsevat kesällä vettä

Tarjoa kesällä linnuille, mutta myös siileille ja hyönteisille uinti- ja kylpymahdollisuuksia. Kuivana aikana monet eläimet löytävät liian vähän vettä ja ovat tästä johtuen stressaantuneita.

Lisäksi esimerkiksi lintuja on todellinen ilo seurata niiden kylpypaikalla. Kylpytarkoitukseen sopii kukkaruukun aluslautanen, joka ripustetaan ketjun tai nyörin avulla tukevaan oksaan. 4 cm:n korkuinen reuna riittää, ja lautasen keskelle sijoitettu kivi tarjoaa lisäksi istumamahdollisuuden ja hyvän levähtämispaikan myös hyönteisille. Lintujen juoma-altaita voi ostaa myös valmiina.

Maantasoon sijoitettu juoma-astia auttaa myös siilejä ja muita piennisäkkäitä selviämään kuivana vuodenaikana. Ota huomioon, että astia ei ole liian syvä ja että siinä on matala reuna tai astinlauta, jotta veteen eksyneet eläimet pääsevät pois astiasta.

Näin autat perhosia:

Kukapa ei iloitsisi värikkäistä perhosista, joka viilettävät kukasta kukkaan aurinkoisina päivinä. Myös sinä voit houkutella niitä puutarhaasi. Tarvitset vain mahdollisimman aurinkoisen paikan, johon ei käy tuuli. Erityisellä ravinnekukkavalikoimalla houkuttelet vierailijoita: 

  • syyssyreeni on todellinen perhosmagneetti.
  • Laventeli, päivänhatut, asterit, ohdakkeet, punalatva, neidonkieli ja kaunokit
  • Pensaat, kuten oratuomi, karhunvatukka ja vadelma sekä hasselpähkinä ja ruusut tarjoavat ravintoa kasveja syöville toukille. Myös nokkonen, rantakukka, mesiangervo, maitohorsma, puna-apila, maitteet, virnat jne. ovat hyvää ravintoa.

Jätä syksyllä muutama omena tai päärynä puuhun. Myöhemmin niistä imevät ravintonsa esimerkiksi herukkaperhonen tai amiraaliperhonen. Yöperhosten suunnistamisen helpottamiseksi vältä yövaloja tai käytä niitä vain harkiten.

 

Auta sudenkorentoja!

Sudenkorennot ovat rauhoitettuja Norjassa, sillä joidenkin lajien kehittyminen on uhattuna elintilan hävitessä. Lajista riippuen ne tarvitsevat kirkkaita puroja, lähteitä, pelto-ojia, lampia, suo- tai muita vesistöjä, joissa on mahdollisimman vähän kaloja. Kalat nimittäin syövät sudenkorentojen toukkia vedessä! Lisäksi voit auttaa sudenkorentoja näin:

  • Rakenna kalaton puutarhalampi, josta osa on auringossa.
  • Istuta lammen vesirajaan suokasveja.
  • Älä aja nurmikkoa vesistöjen reunoilta, sillä muuten häiritset sudenkorentojen elintilaa.
  • Tue alueesi purojen ja muiden vesistöjen uusiutumista.

Oikeat kasvit mehiläisille

Mehiläiset ovat kovakuntoisia lentäjiä, jotka lentävät jopa 3 km pois pesästään mettä ja siitepölyä etsiessään. Jotta ne löytäisivät riittävästi ravintoa, tarvitsevat ne kukkivia kasveja, kuten laventeleita, salvioita, helmililjoja, sinivuokkoja, ristikkejä, hunajakukkia, laukkoja ja pallo-ohdakkeita. Erityisen tärkeää on pölyttävien kasvien valikoima kesällä ja syksyllä. Tällöin useassa puutarhassa kukkii vain vähän, ja myös luonnossa on vain muutamia kukkivia ja siitepölyisiä kukkia. Kannattaa myös huomioida: jalostetut kukat ovat todella kauniita. Mutta ne on jalostettu niin, että niiden heteet on muutettu terälehdiksi. Niissä ei siis ole siitepölyä ja näin ollen ne ovat kukkavieraillemme täysin arvottomia. Tästä johtuen suosi mieluummin jalostamattomia lajikkeita.

Käytä puutarhanhoidossa pääasiassa kasvinsuojeluaineita, joiden tehoaineet ovat peräisin luonnosta ja noudata käyttöohjetta erittäin huolella.

Onko puutarha turvallinen luonnonvaraisille eläimille?

Tarkastele puutarhaasi siilin tai linnun näkökulmasta. Useassa kohdassa on mahdollista helpottaa puutarhan isompien kanssaeläjien elämää:

  • Varmista kellarin valokuilut ja portaikot niin, että siilit, rupikonnat ja muut nelijalkaiset pääsevät niistä helposti pois. Avuksi voit ottaa vinoon asetetun laudan tai tiiliskivet, jotka puolittavat porrasaskelmien korkeuden.
  • Vesialtaat ja sadevesitynnyrit tulee mahdollisuuksien mukaan peittää, jotteivat eläimet huku niihin.
  • Maantasolla olevat vesialtaat ja lammet tulisi aina varustaa niin, että eläin pääsee kiipeämään sieltä pois. Tähän tarkoitukseen sopii reunalle sijoitettu lauta tai matala vesiraja.
  • Mikäli keräät risu- tai puukasoja ja hävität ne vasta pidemmän ajan kuluttua, ole erityisen varovainen. On olemassa useita eläinlajeja, jotka ovat voineet pesiä sinne.
  • Älä jätä mihinkään muoviverkkoja, etteivät linnut tai siilit tartu niihin kiinni.

Kivikasat tarjoavat elintilaa

Puutarhasta löytyy aina pieniä tai suurempia kiviä, jotka poistat istutuksien lomasta. Kerää nämä kivet puutarhasi aurinkoiseen ja rauhalliseen nurkkaukseen. Näin tarjoat usealle eri eläinlajille aurinkoisen paikan ja samalla myös tilaa piiloutua. Näihin eläimiin kuuluu esimerkiksi hietasisilisko, jota on ilo tarkkailla. Myös lumikko, päästäiset, rupikonnat, vaskitsat ja erilaiset hyönteiset voivat pesiytyä kivikasaan. Ne auttavat sinua kesäisin tuholaistentorjunnassa, sillä ne käyttävät ravintonaan kirvoja ja myös etanoita. Kivionkalot tarjoavat elintilaa myös erilaisille hyönteisille. Kivikkokimalainen rakentaa pesänsä mielellään kivikasan alle ja siellä voi syntyä 100 - 200 työläistä!

Hyvä kastemadoille!

Jokaisessa puutarhassa syntyy orgaanista jätettä, kuten esim. leikattuja perentoja, kaalinvarsia tai muita vihannespenkin jätteitä. Ne ovat liian arvokkaita jäteastiaan heitettäviksi, sillä näin ne hävitetään puutarhasta ja samalla puutarha jää ilman arvokasta orgaanista ainesta.
Lämpökompostori „Neudorff DuoTherm“ näistä ”jätteistä” syntyy muutamassa viikossa arvokasta kompostimultaa. Penkkiin levitettynä se rikastuttaa maan humuksella. Tämä tekee maasta ilmavamman, ja auttaa etenkin raskaan savi- ja hiekkasavimaan käsittelyssä. Samanaikaisesti kompostimullan sisältämät ravinneaineet auttavat kasveja kasvamaan paremmin. Lisäksi runsaasti humusta sisältävä maa parantaa maanalaisten eliöiden elinoloja. Löydät paljon enemmän kastematoja mullastasi!

Laita puutarha vasta keväällä järjestykseen

Älä siivoa puutarhaasi syksyllä liian tarkkaan! Siilit rakentavat mielellään piilopaikan lehti- ja risukasaan, jossa ne myös talvehtivat. Kasa on hyvä sijoittaa hieman suojaisampaan, mahdollisimman kuivaan puutarhan nurkkaukseen.

Myös monet hyönteiset talvehtivat lehtikasoissa, kuten esimerkiksi hyödyllinen leppäkerttu. Aikuiset eläimet piiloutuvat lehtien sekaan ja kestävät hyvin jopa -15 °C:een pakkasta. Olet avuksi, kun levität lehdet istutusten ja puunkantojen päälle, ja annat niiden olla kevääseen asti. Lehdet maatuvat nopeammin, kun levität niiden päälle Radivit® Kompostointiaine. Se ei ole haitallista eläimille.

Älä käytä lehtipuhaltimia tai lehti-imureita. Näillä vahingoitat ja häiritset liian monta puutarhan pikkuasukkia!