Suojele mehiläisiä!
Mehiläiset elävät vaarallisesti. Monet asiat tekevät niiden elämästä vaikeaa. Niihin kuuluvat varroapunkit, jotka imevät ravintoa mehiläisistä, samoin kukkien liian vähäinen määrä kesällä ja syksyllä sekä valitettavasti myös moni kasvinsuojeluaine. Ota sen vuoksi huomioon näitä aineita käyttäessäsi, että ne eivät vahingoita mehiläisiä. Se on merkitty pakkauksen kääntöpuolelle. Neudorff pitää huolen siitä, että sen tuotteet eivät vahingoita mehiläisiä, kun niitä käytetään asianmukaisesti.
Mehiläinen vaarassa
Hunajamehiläisiä on esiintynyt viime vuosina aina vähemmän. Sille on monia syitä, joita ei vielä ole selvitetty perinpohjaisesti. Selvää on kuitenkin, että nämä tekijät vahingoittavat mehiläisiä:
- Liian vähän ravintoa, etenkin syksyllä ja talvella, kun kukkia on liian vähän.
- Aasiasta peräisin oleva varraopunkki. Se saa ravintonsa mehiläisen nesteistä ja voi tuhota koko mehiläispesän.
- Jotkut kasvinsuojeluaineet vahingoittavat mehiläisiä. Ne voivat heikentää mehiläisten orientoitumiskykyä. Mehiläiset eivät löydä enää takaisin pesään, niiden toukat kuolevat nälkään.
Hyvä mehiläisille
Mehiläisten täytyy löytää tarpeeksi kukkia, jotka tarjoavat niille siitepölyä tai mettä. Näin ei valitettavasti ole kaikkien talojen puutarhoissa. Auta sen vuoksi mehiläisiä ja istuta mehiläisystävällisiä lajikkeita. Nämä kasvit ovat hyväksi mehiläisille:
malvat, aitokissanminttu, aitohunajakukka, samettikukka, ruiskaunokki, auringonkukka, asteri, daaliat, syysvuokko, krookus, lemmikki, salvia, pallo-ohdake, punahattu.
Kuitenkin vain yksinkertaiset kukat antavat mehiläisten tarvitsemaa ravintoa. Kerrotuilla kukilla ei ole mitään arvoa kukissa vieraileville mehiläisille.
Kiitos, mehiläinen!
Näiden satoa emme pystyisi enää korjaamaan, jos mehiläisiä ei olisi:
omenat, munakoisot, kurkut, porkkanat, kaali, kesäkurpitsa, sipulit
Sisäpiirin vinkit
Oikea ruiskutus
- Ei saa ruiskuttaa ennen sadetta, muuten vaikutusaika ei riitä.
- Ruiskuta vain tyynellä ilmalla.
- Käsittele vain, kun lämpötila on alle 25 °C.
- Puhdista ruisku perusteellisesti käytön jälkeen. Levitä huuhteluvesi aiemmin käsittelemillesi alueille – ei saa kaataa viemäriin.
- Laimenna jäljellä oleva sekoitettu ruiskutusliuos suhteessa 1:10 ja levitä se aiemmin käsittelemillesi alueille.
- Säilytä kuivassa ja lämpimässä.
- Käyttövalmiiden aineiden käyttö on yksinkertaisempaa.
Ahkerat mehiläiset
Mehiläiset elävät yli talven yhdyskuntana kuningattarensa kanssa. Talvella ei tapahdu munien hautomista. Selvitäkseen talvesta mehiläiset muodostavat eri yksilöistä rykelmän ja lämmittävät toisiaan lihasliikkein.
Ensimmäisinä lämpiminä kevätpäivinä mehiläiset aktivoituvat ja kuningatar munii munat. Mehiläiset lentävät uupumatta luonnossa ja keräävät kukista siitepölyä ja mettä ruokkiakseen munivaa kuningatarta ja jälkeläisiä. Siinä yhteydessä siitepöly siirtyy toisten kukkien emiin ja pölyttää ne.
Meden suurimman osan ne kuljettavat mehiläispesään. Ne tekevät siitä hunajaa sylkemällä sen ulos monta kertaa ja imemällä sen uudelleen. Se tekee hunajasta paksua ja kestävää. Näin hunaja on käytännössä sulatettu jo etukäteen ja kulkeutuu nopeasti ihmisen vereen.
Työmehiläiset ottavat hunajaa pesästä kantaakseen jauhemaisen siitepölyn pesään. Näin siitepöly paakkuuntuu ja liimautuu mehiläisten jalkoihin, joissa on sitä varten oma syvänne. Näin muodostuvat niin kutsutut ”siitepölyhousut”.
Villimehiläiset
Villimehiläisetkin ovat ahkeria pölyttäjiä. Ne eivät muodosta yhdyskuntia, vaan elävät useimmiten yksin. Ne eivät tarvitse paljon ollakseen onnellisia: riittävästi kukkia, joissa on siitepölyä ja mettä syötäväksi ja toukkien kasvattamiseksi, sopivat pesimismahdollisuudet sekä materiaalia pesän rakentamiseen. Pieni vinkki: Varmista, että puutarhassasi kukkii jotakin koko vuoden, keväästä syksyyn.
Hunajamehiläiset ...
...lentävät jopa 750 000 kukkaan tuottaakseen 1 kg hunajaa
...mehiläiset pölyttävät 80 % kasveistamme
...jokainen italialainen kuluttaa 1 kg hunajaa vuodessa
...lentävät päivittäin jopa 85 km
...mehiläisen silmä koostuu 5.000 yksittäisestä silmästä