Rikkakasvien torjunta

Rikkakasvit ovat kasveja, jotka kasvavat väärään aikaan väärässä paikassa. Näin esimerkiksi tiellä kasvava tarhakehäkukka tai nurmikolla kasvava peruna on rikkaruoho.

Rikkakasvit kilpailevat viljelykasvien kanssa vedestä, ravinteista ja valosta. Ne saattavat siementen leviämisen tai maanalaisten rönsyjen kautta levitä niin paljon, että ne tukahduttavat muut kasvit. Viljelykasveilla ei näin ole mitään mahdollisuuksia taistella voimakkaammin kasvavia rikkaruohoja vastaan. Siksi omistautuneet puutarhurit pyrkivät poistamaan kaikki rikkaruohot.

Kolme tärkeintä keinoa rikkakasvien torjuntaan

1. Kitkeminen

Rikkakasvit kannattaa vetää maasta juurineen. Kuokkimisen seurauksena maan pinnalle päätyy uusia siemeniä, jotka itävät ja kasvavat uusiksi rikkakasveiksi. Uudelleen itäminen on vähäisempää, kun kasvi vedetään pois kokonaan.

2. Maan kattaminen

Maanpinnan peittäminen katteella, kuten kuorikatteella, ohuella kerroksella ruohosilppua tai lehtiä estää rikkaruohojen itämisen ja kasvun. Tällaisten materiaalien alla myös etanat viihtyvät ja löytävät sieltä hyviä piilopaikkoja.

3. Rikkakasvien torjunta-aineiden käyttö

Joissain tapauksissa kitkeminen tai kattaminen ei ole mahdollista. Silloin suosittelemme käyttämään rikkakasvien torjunta-ainetta. Finalsan®+-tuotteet sisältävät tehoaineena pelargonihappoa, jota esiintyy myös luonnossa. Lemmikkieläimet voi päästää käsitellyille alueille heti aineen kuivumisen jälkeen.

Hävittää rikkakasvit juurineen

Finalsan® Plus Heti Käyttövalmis* Rikkakasvien torjuntaan ai Finalsan® Plus tiiviste* Rikkakasvien torjuntaan

  • tehoaa maanpäällisiin kasvinosiin muutamassa tunnissa
  • kuljettaa tehoaineen juuriin saakka
  • tehoaineina pelargonihappo ja maleiinihydratsidi
  • tehoaa juuristoon sisältämänsä kasvunsäätelijän ansiosta
  • levitetyn aineen kuivuttua kotieläimet voivat palata käsitellyille alueille
  • tehoaa myös peltokortteeseen ja muihin ongelmarikkaruohoihin
  • biologisesti hajoava**

Rikkakasvien torjunta ilman glyfosaattia

Poista hankalat rikkaruodot Finalsan®+illa – täysin ilman glyfosaattia! Finalsan®+ Plus heti käyttövalmis Rikkakasvien torjunta-aine RTU vaikuttaa nopeasti. Mikä parasta: Vaikutus kestää viikkojen ajan. 

Finalsan®+-tuotteiden käyttö

Finalsan® on saatavana tiivisteenä ja käyttövalmiina ruiskutteena pienten alueiden käsittelyyn. Ruiskuta kasvit läpimäriksi. Valelu ei ole mahdollista. Vaikutus alkaa muutaman tunnin kuluessa. Sitkeiden rikkaruohojen, kuten vuohenputken tai peltokortteen kohdalla käsittely on toistettava 3–5 viikon kuluttua. 
Katso tältä videolta, miten helposti voit taistella rikkakasveja vastaan Finalsan®+illa. 

Vuohenputkelle kyytiä!

Sehän näyttää oikeastaan hyvin harmittomalta. Ja kukinta-aikaan suorastaan viehättävältä. Älä tuudittaudu väärään turvallisuuden tunteeseen: Kun vuohenputki kerran on päässyt puutarhaan, se leviää täysin häikäilemättömästi. Nämä kasvit ovat niin salakavalia siksi, että ne lisääntyvät sekä siemenistä että juurirönsyistä.

Suurhälytys ...

Vuohenputki on hankala vieras – jos se on muuttanut puutarhaan, siitä on vaikea päästä eroon. Silloin on laiha lohtu, että sen nuoria lehtiä voi mainiosti käyttää salaattina tai pinaatin korvikkeena. Mieluiten vuohenputki kasvaa puolivarjossa lehtipuiden alla. Kukinta-aikaan se voi siellä saavuttaa metrin korkeuden. Mutta sille kelpaavat myös aurinkoiset, avoimet paikat, joille se levittäytyy. Ja se käy uskomattoman nopeasti!

... ja nopeaa toimintaa!

Tämän ongelmarikkaruohon torjumiseksi on erilaisia vaihtoehtoja.

Parasta luonnollisesti on jos tätä ei-toivottua vierasta ei ole ollenkaan 

  • kurkista aidan yli: jos naapurisi puolella, ehkä jopa rajan läheisyydessä, kasvaa vuohenputkea, juurieste saattaa auttaa. Se on läpitunkematonta kudosta ja kaivetaan noin 80 cm:n syvyyteen.
  • Perennapenkin uudet tulokkaat tulisi asettaa tiukkaan tarkastukseen. Usein vuohenputki livahtaa puutarhaan toisesta puutarhasta tuotujen kasvien mukana.
  • Jos vuohenputken maanpäällisen osan aina katkoo pois, kasvi antaa ajan mittaan periksi – vaikkei luovutakaan kokonaan. Mutta heikentäminen onnistuu vain jos toimenpide toistetaan säännöllisesti.
  • Huono idea sen sijaan on tehdä kaivanto vuohenputken vaivaamien kukkapenkkien ympärille: silloin tulee vain pilkkoneeksi juuret pieniksi palasiksi, joista syntyy uusia kasveja. Sen sijaan maata kannattaa muokata talikolla! Ja kaikki juuren osat pitäisi mahdollisuuksien mukaan vetää tai seuloa pois.
  • Jos vuohenputkea kasvaa alueilla, joille et vielä ole istuttanut kasveja, sen voi hävittää paksun pahvin tai mustan katemuovin avulla. Levitä se haluttuihin paikkoihin, tasoita päälle kerros kuoriketta – ja odota. Kahden vuoden kuluttua ainakin maavarret ovat kuolleet. Sama ei valitettavasti koske siemeniä.

Sisäpiirin vinkki:

Finalsan® Plus Heti Käyttövalmis* Rikkakasvien torjuntaan

Odota kärsivällisesti, kunnes vuohenputki on noin 10 cm:n pituista. Vain tällä tavoin kasvit saavat riittävästi tehoainetta. Ruiskuta sitten kaikki lehdet ja versot litimäriksi. Toista käsittely 2–3 viikon kuluttua, jolloin vuohenputki yleensä häviää.

 

Puutarhan yleisimmät rikkakasvit

Rikkakasvit jaetaan juuri- ja siemenrikkakasveihin niiden lisääntymistavan mukaan. Juuririkkakasvit muodostavat yleensä myös siemeniä, mutta ne lisääntyvät pääasiallisesti maanalaisten rönsyjen, juurakoiden tai muiden maavarsien avulla. Jos rikkakasveja torjutaan mekaanisesti kuokkimalla tai kitkemällä, juuririkkakasvit on vedettävä maasta juurineen, jotta ne eivät kasvaisi takaisin.

Ennen siementen kypsymistä kitketyt siemenrikkakasvit voidaan kompostoida. Juuririkkakasveja sen sijaan ei saa kompostoida, sillä juuristo ei välttämättä tuhoudu kompostoinnin aikana.

 

Tärkeimmät siemenrikkakasvit