Usein kysytyt kysymykset

Valitse luokka tai näytä kaikkien luokkien usein kysytyt kysymykset

Näytä kaikki vastaukset / piilota

 • Olen sahannut ison pensaan, mutten onnistu kaivamaan pois sen juuria. Mitä pitäisi tehdä, ettei se versoisi uudestaan?

  Tähän ei ole mitään sopivaa ainetta. On tosin olemassa puutarha- ja maisemanrakennusliikkeitä, jotka ns. ”kantojyrsimillä” hajottavat jäljelle jääneet kannot sahajauhoksi. Tämä estää uudelleenversomisen ja edistää juurten nopeaa hajoamista.

 • Täytyykö kaikki leikkuuhaavat käsitellä haavanhoitoaineella?

  Tämä on välttämätöntä vain halkaisijaltaan yli 2 cm pitkien haavaumien osalta.

 • Milloin on paras aika leikata pensasaita?

  Ikivihreät pensasaidat on parasta leikata maaliskuussa.

 • Katteen levityksen jälkeen laakerikirsikka-aitaani tulee vaaleanvihreitä lehtiä. Mistä on kyse?

  Mikro-organismit hajottavat kuorikekatetta. Tähän toimintaan eliöt tarvitsevat typpeä (N), jota ne saavat maaperästä. Pensas jää vaille tätä typpeä ja saa puutosoireita. Ruiskuta Havupuubalsamilla tai lannoita ikivihreille kasveille tarkoitetulla Azet® Bio havupuulannoitteella.

 • Mantelipuuni versot kuivuvat kärjestä alkaen. Mikä neuvoksi?

  Kyse on myös kirsikoita vaivaavasta versomuumiotaudista. Sitä esiintyy usein, jos puita ei ole leikattu riittävän voimaperäisesti.

 • Mistä tiedän vaivaako puksipuutani uusi vaarallinen Cylindrocladium-sienisairaus?

  Tyypillistä Cylindrocladium-taudille ovat ruskeanmustat laikut lehdillä, vaaleanharmaa sienikasvusto niiden alapuolella, mustat, viivamaiset vauriot versoissa ja - ennen muuta - erittäin nopea ja voimakas lehtien putoaminen. Epäilyttävät kasvit sekä niiden kohdalla oleva pintamulta ja pudonneet lehdet tulisi viedä roskatynnyriin. Terveinä säilyneitä kasveja voi suojata Neudo® Vital Ruusun Vahventeella.

 • Keväällä katajani oksissa on paksunnoksia, joissa on oranssinvärisiä kasvaimia. Sateella kaikesta tulee limaista. Mistä on kyse?

  Kyseessä on katajaruosteen itiöiden muodostus. Sen myötä ympäristön päärynöihin tarttuu päärynärupi. Koska saastunutta katajaa ei voi parantaa, se tulisi poistaa ja korvata vastustuskykyisellä lajikkeella.

 • Laakerikirsikkani ja rodoni lehdissä on reikiä. Onko syynä korvakärsäkäs?

  Korvakärsäkkäät syövät lehtien reunoihin puolikuunmuotoisia lovia. Jos reiät ovat pyöreitä ja niitä on myös lehden keskiosassa, kyse on todennäköisimmin mustalaikkusienistä, mikäli vaurioitunut kudos kuolee ja varisee pois. Syynä on usein ravinteiden puute tai epäsuotuisat maaperäolosuhteet, jotka heikentävät kasvia. Mustalaikkusieniin tehoaa Neudo® Vital Ruusun Vahvenne.

 • Pajuni oksissa näkyy hyönteisten poraamia reikiä. Mitä pitäisi tehdä?

  Valitettavasti puussa ja puunkuoressa olevia tuholaisia ei voi torjua kasvinsuojeluaineilla. Leikkaa saastuneet oksat terveeseen puuhun asti (älä varastoi!). Sivele suurempiin haavaumiin Malusan® Haavanhoitoainetta. Kuivuuden vaurioittamiin puihin tulee helposti puutuholaisia, minkä vuoksi kannattaa aina kastella kunnolla!